Buiten slapen

Je zou misschien verwachten dat kinderen vaker buiten slapen in landen waar het warm is. Maar juist in Scandinavische landen is buiten slapen erg populair. Ook in Nederland zie je steeds vaker baby slaaphuisjes, ook bij de kinderopvang. Vaak slapen kinderen thuis ook al buiten, maar dan in de kinderwagen. Wij vinden een buitenbedje op de kinderopvang een veilig alternatief.

Comfortabel gekleed in een buitenbedje

In Finland bijvoorbeeld wordt door het consultatiebureau het advies gegeven om de baby (vanaf twee weken) buiten te laten slapen. Dit doen ouders dan meestal in de kinderwagen. De babyfoon of thermometer wordt bij het kindje in de kinderwagen geplaatst. Pas als de temperatuur onder de -10 graden Celsius daalt wordt het afgeraden om de baby’s buiten te laten slapen. Natuurlijk moeten ze wel gekleed zijn naar de weersomstandigheden. Ze krijgen een mutsje op, speciale handschoentjes en een speciaal buitenslaapzakje.

Misschien moet je het gewoon eens ervaren hebben, maar ouders zijn er heel duidelijk over. Baby’s die buiten slapen:

  • Slapen langer
  • Slapen ‘s nachts ook beter binnen
  • Worden met een beter humeur wakker
  • Zijn minder vaak ziek

Daar komen nog redenen bij zoals de gezonde buitenlucht en vitamine D. Ook een onderzoek in 2008 heeft deze resultaten bevestigd.

De voordelen van buiten slapen voor een kinderopvang zijn er ook. Kinderen liggen vaak rustiger waardoor ze niet worden afgeleid door de activiteiten binnen in de kinderopvanglocatie. Sterker nog, ze krijgen allerlei geluiden van de natuur mee, zoals fluitende vogels en ritselende bladeren.

Hoe zien de babyslaaphuisjes er uit?

Sommige ouders geven aan dat de huisjes een beetje lijken op een konijnenhok. Het zijn eigenlijk dezelfde bedjes als de stapelbedjes die binnen gebruikt worden in de kinderopvang. De stapelbedjes in de kinderopvang zie je ook meestal op ooghoogte zodat de medewerkers niet hoeven te bukken en de kinderen altijd in het zicht liggen. Een zijde is voorzien van deurtjes waar de baby makkelijk doorheen past. Door het horrengaas kunnen er geen insecten in. Meestal kunnen kinderen er tot hun tweede jaar in slapen.

Een babyslaaphuisje wordt ook wel een ‘lutje potje’ genoemd, dat is Gronings. Lutje betekent klein en potje betekent baby. In 1941 werd het eerste babyhuisje getimmerd in opdracht van Huisarts Posthumus. Hij vond dat baby’s meer buiten moesten zijn. Dat is goed voor de longen en de weerstand van baby’s. Al snel sliepen veel baby’s buiten en konden de moeders buiten werken terwijl ze een oogje op de baby konden houden.

Wij zullen altijd toestemming vragen aan ouders of zij hun kindje ook buiten willen laten slapen. Wilt u dit niet, dan hebben wij daar uiteraard alle respect voor en slaapt uw kind gewoon binnen.